top of page
Tobiasz Papuczys.jpg
Tobiasz Papuczys_edited.jpg

Zygmunt Molik - A Test ABC-je

konferencia és könyvbemutató

Jerzy Grotowski öröksége I.

2022. Október 25-29

Ebben az évben megjelent egyesületünk, a Parastudio Egyesület, elnökének a fordításában és a Károli Gáspár Református Egyetem gondozásában Giuliano Campo: Munka hanggal és testtel - Jerzy Grotowski öröksége című színháztörténeti szakkönyv első magyar kiadása, mely egy interjúkötet Zygmunt Molikkal, Jerzy Grotowskinak a huszadik század egyik legnagyobb hatású színházrendezőjének vezető színészével. Azért tartottuk a Grotowski örökségét kutató programsorozatunk számára jó kezdetnek Magyarországon elsőként lefordítani a Molik könyvet, mert az ő nevéhez köthető az úgynevezett test ABC-s módszer, mellyel  nem-színházi emberek számára is megtapasztalhatóvá válik a színházi rituálék közösség kovácsoló ereje és a színészi jelenlét. A könyv kiadásának alkalmából egy Molik konferenciát szervezünk, amely nem csupán tudományos előadásokból, interjúkból és beszélgetésekből áll, de gyakorlati workshopokon is részt vehetnek az érdeklődők. Az az általános tapasztalat, hogy Grotowski munkássága nem került még az őt megillető helyre a színháztörténetben. Ez többek között annak köszönhető, hogy ha Grotowski módszerét az írásaiból próbáljuk megérteni, ez nem csupán nehézségeket okoz, de könnyen félrevezető lehet, hiszen ő maga a gyakorlat embere volt, írásai főként a gyakorlati munkában megfigyelt tapasztalatok, benyomások megfogalmazására tett kísérletek. Azonban hasonlóképpen járunk, ha kizárólag gyakorlati oldalról közelítünk, figyelmen kívül hagyva a teret és időt, melyben Grotowski alkotott, mert könnyen valami szektás miszticizmus áldozatai lehetünk. E kettő (elmélet és gyakorlat) összekapcsolásával viszont lehetségessé válhat Grotowski és a hasonló, színházi rituálékban gondolkodó alkotók közelebb hozása a mai kor emberéhez. Nem csupán azért tartjuk ezt fontosnak mert Grotowski méltó helyet érdemel a színháztörténetben, de mert megfigyeléseinek és szemléletének korunkban is óriási a jelentősége. Sőt, talán égető szükség van rá, hogy tapasztalati szinten értsük meg, mennyire kapcsolatban állunk környezetünkkel és mennyire felelősek vagyunk saját jólétünkért szociális, környezettudatos és ontológiai értelemben egyaránt.

Jelentkezési határidő

2022. okt. 22.

Workshopok

M.Zakrzewski.jpg

A workshopokat a könyv szempontjából legrelevánsabb mesterek tartják, a kötet szerzője Giuliano Campo és a Molik technika hivatalos őrzője és tanítója Jorge Parente. 

Ha Grotowski módszerét könyvekből, elméletben próbáljuk megérteni, ez nem csupán nehézségeket okoz, de könnyen félrevezető lehet, hiszen ő maga a gyakorlat embere volt, írásai főként a gyakorlati munkában megfigyelt tapasztalatok, benyomások  megfogalmazására tett kísérletek.

2022. október 25-29.

Könyvbemutató

könyvbemutató_edited_edited.jpg

Giuliano Campo: Munka hanggal és testtel - Jerzy Grotowski öröksége című színházi szakkönyv első magyar kiadásának bemutatóján magától a szerzőtől kérdezhetnek az érdeklődők.

A könyv egy beszélgetőkötet Zygmunt Molikkal Jerzy Grotowski lengyel színházi rendező színészével. Az úgynevezett test ABC's technika egyetlen kézikönyve.

2022. október 27. 12.00

Jorge Parente -

Body Alphabet munkabemutató

Yousef AL HOSAM.JPG

Molik a saját szisztémáját az emberi testre alkalmazott betűrendszernek nevezte el.

E rendszerben minden „betű” olyan elem, amely az emberi hangot szolgálja. Ebben a megközelítésben Molik a pontos fizikai cselekvések feltárását stimulálja, amely a szereplők Én-jét teljes egészében mozgósítja; ez ösztönzi végül a csoportmunkát is, hogy benne mindenki együttesen tárja fel, ill. fedezze fel a kollektív „hangot”.

A munkabemutató előzetes regisztrációt követően ingyenesen látogatható, a helyek száma azonban korlátozott (A konferencia más programjain résztvevők és a workshop résztvevőinek hozzátartozói előnyt élveznek!)

2022. október 28. 19-19.30 (Lengyel Intézet)

 

Tudományos előadások

phot. Sylwia Bukowicka (2).jpg

A tudományos előadásokat többek között Jaroslaw Fret, a Teatr ZAR és a Grotowski Intézet vezetője, Giuliano Campo, a Molik könyv szerzője és Sepsi Enikő a Károli Református Egyetem színháztudomány szakának vezetője tartja majd.

 

A félreértés, sőt akár valami szektás miszticizmus csapdájába eshetünk akkor is, ha Grotowski gondolataihoz mellőzünk minden elméleti keretet, figyelmen kívül hagyjuk az időt és a teret amiben alkotott.

2022. október 27-28.

bottom of page