top of page
Karol Jarek.jpg

Jorge Parente - Body Alphabet workshop

 

„Az a probléma a munkámmal, hogy nincs, aki folytassa, legfeljebb csak egyetlen személy, a portugál Jorge Parente, aki Párizsban él. Ő lesz az utódom. Mindent elsajátított, amit kell, mindent pontosan tud, és most már készen áll. Igen, elérte, egyedül próbálkozott, és sikerült neki. Szóval mégsem halok meg teljesen, hagyok hátra utódot. Nem csak a test ábécéről van szó, hanem arról is, hogy számos munkája használja a gregorián kórus összhangzatát, na meg arról is, hogy mindenkivel egyénileg dolgozik. Tehát helyesen követi a tanítási módszeremet.” Zygmunt Molik Zygmunt Molik módszere a Test ABC egy színháztörténeti jelentőségű munkacsoport egyik vezető színésze ötven éves kutatásának eredménye, amely óriási hatást gyakorolt a neoavantgárd formációkra, és továbbra is befolyásolja a színházi gyakorlatot az egész világon. E rendszerben minden „betű” olyan mozgás-elem, amely az emberi hangot szolgálja. Amint az ösztönös, zsigeri mozgások kialakulnak, a rezgés és a hang is felszabadul. Az így megjelenő vokális jelenség nem csak élettani, hanem mentális állapot is egyúttal, identitásunk hiteles kiterjesztése. Ebben a kapcsolatban a vokális felszabadulás a létezés összes rétegét hasznosítani képes. Ez ösztönzi végül a csoportmunkát is, hogy benne mindenki együttesen fedezze fel a kollektív „hangot”. Jorge Parente öt napos Test ABC workshopja, azáltal, hogy a test dinamikus használatára törekszik, egybeapcsolva a résztvevők testét, hangját és lélegzetét, a kreatív energia gazdag és kifinomult módját szabadítja fel, amely különleges eszközzé válik a műhelyben résztvevők (actors) kreatív és személyes fejlődéséhez. A test és a hang feltárásával az egyes résztvevők arra kapnak meghívást, hogy tapasztalják meg saját egyedi vokális identitásukat, és lépjenek be egy olyan szférába, ami még ismeretlen előttük. Az öt napos workshop 2022 október 25-től 29-ig tart, hétfőn, kedden, ccsütrötökön és pénteken 9 és 13 óra között, szerdán 16 és 20 óra között a Károli gáspár református egyetem kollégiumában (Budapest, Horánszky utca 26.) A workshop általános felépítése: - a test használatának stimulálása; - a Test-ABC személyes feltárása improvizációval egybekötve; - a résztvevők által választott szöveg és dal feldolgozása, egyenként és együttesen. Jorge Parente így összegzi a gyakorlatok során szerzett tapasztalatait: „18 év áll mögöttem, ahogy kutattam és tanultam Zygmunt Molik „Test ABC-jét”, fizikai, pszichológiai, szociális értelemben, és az életmódként is. 18 éves kutatás mindabban, ami dal, szó, hang; hanggal, térrel és másokkal való kapcsolat; légzés, ritmus, időbeliség. Ezek a tapasztalatok a testem tudatába vésődtek, mire rájöttem, hogy az én valós létezésem módja a hang és a hangzás. Az emberi hang egyszerre DNS és ujjlenyomat, amely azonosít és összeköt minket, egy olyan szál, amely összekapcsol bennünket a múlttal, s amely lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük jelenünket és megálmodjuk a jövőnket.”

Jorge Parance-ról

Piotr Nykowski.jpg

Jorge Parente 1963. április 25-én született Estorilban, Portugáliában; 1971 óta Párizsban él. Több éves profi színészi munka után úgy döntött, hogy a hangképzés tanára lesz Zygmunt Molik irányítása alatt, aki Jerzy Grotowski Teatr Laboratoriumának alapító tagja volt. Munkájára hatott még Iseult Welsch, ill. Marie-Louise Aucher pszichofóniája is. Színészi és rendezői pályája mellett Jorge elkötelezett abban, hogy Molik módszerét tanítsa színházi, zenei és mozgásterapeuta szakembereknek Brazíliában, Horvátországban, Angliában, Franciaországban, Olaszországban, Norvégiában, Lengyelországban, Portugáliában és Thaiföldön. 2005 óta a párizsi University Sciences-Po-n tart előadásokat a nyilvános beszéd művészetéről, és közreműködik a FORCCAST projektben is.

 

Jorge számos színházi produkcióban szerepelt Franciaországban és Portugáliában. Kiváló rendezőkkel dolgozott együtt, köztük Eric Auvray-vel, Christian Benedettivel, Mathilde Coste-val, Cyril Delhay-vel, Christian Frégnet-vel, Syvain Marmorattal, Sylvie Ollivier Carlos Pereirával, Tiago Porteiróval, Denis Roberttel, Patrick Thoraval és Marc Zammittal.

Még több információ:
https://www.jorgeparente.com/

bottom of page